Yrkesmästerskap i ställningsbyggnad 2023 – Så här gick det

I samband med Scaff Point Sweden 2023 anordnade STIB det första Yrkesmästerskapet i ställningsbyggnad. Ett mästerskap som vi har för avsikt att arrangera årligen för att ge möjlighet för proffessionella ställningsbyggare att visa sina färdigheter samt att locka nya medarbetare till branschen.

Samtidigt är syftet att visa våra samarbetspartner i bygg- och anläggsningbranschen hur skickliga ställningsbyggartema arbetar samt vikten att att anlita ”rätt” ställningsföretag samt att beställa ”rätt” ställning för sina projekt. Detta för att skapa en säker och effektiv arbetsplats som kan spara både tid och liv samt onödiga merkostnader under byggtiden.

Läs mer om Scaff Point Sweden 2023: STÄLLNINGSAKTUELLT 2/2023

Yrkesmästerskapet gick ut på att de tävlande ställningsbyggarlagen skulle uppföra vars en byggnadsställning, korrekt och säkert monterad enigt monterinsanvsiningar och ritningar för att kunna användas som en säker och ändamålsenlig arbetsplats åt andra yrkesarbetare i bygg- och anläggningsbranschen under längre tid.

För att kunna vinna tävlingen var det viktigt att lagen genomförde en god planering av arbetet, samarbetade väl och i övrigt arbetade metodiskt och säkert. Flera domare bedömde hur lagen genomförde arbetet.

Varför ett yrkesmästerskap i ställningsbyggnad?

Erfarna ställningsbyggare kunde anmäla ett lag till en annorlunda och kul utmaning tillsammans med kollegorna.

Samtidigt en möjlighet att visa omvärlden ett kvalificerat, spännande och utvecklande yrke som fler kanske tycker skulle vara kul och utmanande att prova på. Yrkesmästerskapet och de deltagande lagen samt företagen bidrar till att fler får upp ögonnen för yrket samt att branschens och yrkets status höjs ännu mer.

Ett syfte med yrkesmästerskapet är också att påvisa vikten av samarbete, planering och metodik för att skapa värden för bygg- och anläggningsbranschen – inklusive våra företag och anställda i ställningsbranschen.

Genom att visa våra beställare i bygg- och anläggningsbranschen vikten av att skapa förutsättningar för god planering, metodiskt och säkert arbete för ställningsentreprenören samt att detta inte behöver påverkar byggtider eller projektkostnader negativt hoppas vi att fler väljer att hanlda upp seriösa ställningsföretag med välutbildade och erfarna ställningsbyggare.

Läs mer: Yrkesmästerskap i Ställningsbyggnad 2023 – Tävlingsförutsättningar, regler och bedömningssystem

Tävlande lag under Yrkesmästerskapet 2023

Till årets tävling anmälde sig fyra lag från olika delar av landet:
  • Team Sydställningar, från Sydställningar i Sölvesborg AB
  • Team Bröderna Falk, från AB Bröderna Falk, Jönköping
  • Team Ställningsarmén, från Ställningsarmén AB, Stockholm
  • Team Scaffrent, från Scaffrent Värmland AB, Arvika

Stor tack till samtliga lag och teammedlemmar för uppvisande av ett gott arbete samt en sammanhållning och laganda som vi hoppas kan ”smitta av sig” inte bara inom byggbranschen utan också till omvärlden och alla de människor som ännu inte upptäckt det fantastika yrke som ställningsmontörer har. Ni är ett föredöme!

Ställningsystem och ritningsunderlag från våra leverantörer

Under yrkesmästerskapet 2023 bidrog  Haki AB, Layher AB, PERI Sverige AB eller PlusEight AB med tävlingsunderlag inkl monteringsinstruktioner.

Bilder från tävlingsområdet och de olika ställningssystemen

(klicka för att öppna större bild)

Hakis ställning under Yrkesmästerskapet i Ställningsbyggnad 2023
Peri´s ställning under yrkesmästerskapet i ställningsbyggnad 2023
PlusEight´s ställning under Yrkesmästerskapet i ställningsbyggnad 2023
Layhers ställning under Yrkesmästerskapet i ställningsbyggnad 2023

Första priset togs hem av Team Bröderna falk

Ställningsbyggarlaget. Team Bröderna Falk

Det ställningsbyggarlag som gick vinnande ur yrkesmästerskapet i ställningsbyggnad 2023 var Team Bröderna Falk.

Team Bröderna Falk 2023 bestod av lagmedlemmarna:

  • Adam Holgersson,
  • Johan Bornander och
  • Sebastian Wyremblewski.

GRATTIS!

Tack till alla som medverkade!

Från Ställningsföretagens, STIB´s, sida vill vi tacka samtliga deltagande lag och deras arbetsgivare för medverkan till att årets yrkesmästerskap i ställningsbyggnad kunde genomföras.

En stor eloge för en väl genomförd kamp och för uppvisande av ett föredömligt arbete vid montering av ställningar!

Inte minst vill vi så klart tacka branschens leverantörer för deras bidrag och engagemang vilket varit en förutsättning för oss att genomföra yrkesmästerskapet i ställningsbyggnad.

Foto: Klara Stjernberg


Särskilt tack till:

Sydställningar AB, AB Bröderna Falk, Ställningsarmén AB, Scaffrent Värmland AB.

Haki AB, Layher AB, PERI Sverige AB, PlusEight AB

Vi ses 2025 med nya tag och fler lag!