Regler och praktiska förutsättningar som tillämpats under det allra första yrkesmästerskapet som genomfördes i samband med Scaff Point Sweden 2023 redovisas nedan.

OBS! Reglerna och tävlingsförutsättningar som beskrivs här kan komma att uppdates inför kommande mästerskap.

Grundläggande

Under yrkesmästerskapet  bedöms hur de olika ställningsteamen arbetade utifrån effektivitet, samarbetet, metodik och säkerhet.  Planering av arbetet var också viktigt.

Alla dessa faktorer är lika viktiga både för oss i branschen, för bästa ställningsekonomi och för våra kunder som ska arbeta effektivt och säkert på de ställningarna vi bygger. Att bli klar i tid är också viktigt men det får aldrig ske på bekostnad av den egna säkerhete eller på det färdiga resultatet!

Detta är det förhållningssätt som STIB och anslutna medlemsföretag verkar för och som vi strävar efter att genomsyra våra organisationer – från företagsledning till projekt- och arbetsledare och varje enskild montör!

Det lag som både uppnått fullgott resultat och fått flest totalpoäng är det lag som vinner yrkesmästerskapet.

Ställningssystem och monteringsinstruktioner

För bästa möjliga förutsättningar ur ett tävlingsperspektiv var det viktigt att det skulle vara möjligt för de tävlande att välja det ställningssystemet de normalt arbetade med och utifrån detta i övrigt ge likvärdiga förutsättningar för alla tävlande.

Tävlingsmomentet skulle samtidigt även utmana de tävlande lagen att bygga en ställning de normalt inte bygger, i alla fall inte så ofta.

Valet på ställningskonstruktion landade därför i att konstruera en ställning ur ett industrianläggningsperspektiv, där man ofta råkar ut för hinder som gör att ställningen inte kan följa en generellt framtagen monteringsinstruktion.

Ställningsfabrikat

Varje lag tilldelades ett ställningsfabrikat.


Under yrkesmästerskapet 2023 bidrog  Haki AB, Layher AB, PERI Sverige AB eller PlusEight AB med tävlingsunderlag inkl monteringsinstruktioner.


Ritningsunderlag och problemlösning

Här skulle deltagarna utifrån ritningsunderlag lösa lite klurigheter utöver det vanliga.

Hinder skulle överbryggas, rördragningar skulle gränslas och därför behövdes också specifika ritningsunderlag tas fram.

Under 2023 tog vi hjälp av tillverkarna Haki AB, Layher AB, PERI Sverige AB samt PlusEight AB för att ta fram dessa till respektive lag.

Klicka för större bild

Genomförande av ställningsmontaget

Planering, samarbetet samt ergonomi och säkerhet

Utöver att de tävlande 3-manna lagen skulle visa färdigheter inom planering, ritningsläsning och teamwork var också faktorer som att arbeta ergonomiskt och säkert. Detta var något som domarna kontrollerade särskilt noga.

Tävlingsområdet

Varje lag tilldelas ett begränsat område där de hanterar material och monterar sin ställning.

Tävlingsområdet förses med ett (eller flera hinder) som ställningen och/eller arbetsgången behöver anpassa efter.

Under yrkesmästerskapet 2023 bestod hindret av ett stående/vertiklat monterat ventilationsrör vilket utgjorde en viktig del i planeringen av lagens arbetet såsom placering av ställningen.

Poängbedömning

Yrkesmästerskapet bedömdes efter effektivitet och samarbete där korrekt montage, säkerts arbete och slutresultat var överordnat. Poängberäkningen för de tävlande lagen utgick ifrån total tid för färdigställande av ställningsmontaget – där poängavdrag (i form av tidstillägg) tilldelades lagen vid misstag och/eller brister i säkerheten undre arbetets gång.

Domarna kunde till exempel utdöma varningar med tidstillägg om deltagare tummade på säkerheten i arbetet.


Flera domarteam bedömer de tävlande lagens arbete

Under yrkesmästerskapet i ställningsbyggnad 2023 tillsattes fyra erfarna domarteam, med en huvuddomare och två hjälpdomare i varje.

Domarna hjäptes åt att bedöma hur väl lagen uppfyllde kriterierna för ett kompetent och säkert arbete med ställningsmontage.

Viktigt var också färdig ställning – att lagen inte gjort avkall på den fädiga byggnadsställningens kvalitet och funktionalitet – utan följt ansvisningarna till punkt och pricka!


Bedömningskriterier och poängsystem

Montagearbete ska:
  • ske säkert,
  • med god ergonomi,
  • enligt tillverkarens upprättad ritning,
  • enligt tillverkarens monteringsinstruktioner,
Övrigt:
  • område med markerat hinder (2 st) får ej beträdas,
  • andra lags tävlingsområde får ej beträdas.
  • bomlag högre än 2 m får endast endast tillträdas via monterad trappa.
Poängjusteringar vid misstag och felaktigheter:
  • felaktig materialuträkning (mer än +/- 5%): + 5 minuter,
  • bristande säkerhet: + 15 minuter/tillfälle,
  • bristfälligt/felmonterad detalj: + 5 minuter/detalj,
  • beträda förbjudet område, + 5 minuter/tillfälle.
Diskvalificering:

Lag som när tävlingen blåsts av inte uppfört en korrekt, säker, stabil och ändamålsnelig ställning, enligt montageanvisningarna,  diskvalificeras.