Yrkesutbildningsavtalet – en överenskommelse mellan branschens parter
Lärlingsutbildningens genomförande regleras via Yrkesutbildningsavtalet som i sin tur är bilaga till Kollektivavtalet. Yrkesutbildningsavtalets innehåll har fastställts gemensamt av branschens parter; Byggföretagen, Maskinentreprenörerna, Byggnads samt Seko (Service- och kommunikationsfacket).
Det övergripande syftet med Yrkesutbildningsavtalet är bl.a. att säkerställa branschens kompetensutveckling och kvalitén i yrkesutbildningen.
Byggbranschens Yrkesnämnd BYN har övergripande tillsyn över det som regleras i yrkesutbildningsavtalet. I praktiken handlar det om att följa upp och godkänna företagslärlingens utbildning samt att utfärda yrkesbevis. BYN tillhandahåller också de digitala verktyg som ska användas för att dokumentera företagslärlingens utbildningsmoment.
Yrkesutbildningsavtalet ur rättsligt perspektiv:
- Yrkesutbildningsavtalet anger HUR lärlingsutbildningen ska genomföras, dokumentation, anställningsformer och krav på handledares utbildning mm.
- Yrkesutbildningsavtalet är INTE tvingande lagstiftning och det finns inget straffrättsligt ansvar för eventuella avsteg.
Utgångspunkten bör vara att det är en skyldighet för arbetsgivaren samt en rättighet för företagslärlingen att yrkesutbildningsavtalet följs.
Avsteg från yrkesutbildningsavtalet, som är kopplat till kollektivavtalet, skulle kunna leda till fackliga förelägganden och/eller att lärlingen inte får ut sitt yrkesbevis. Vid skada eller olycka, t ex om lärlingens skadats eller anses varit bidragande till att en olyckan inträffat är det möjligt att avsteg från YUA, t ex gällande handledning, kan påverka domstolens bedömning av arbetsgivarens ansvar.